Halal – tillåtet att äta

23 Maj

Halal är ett arabiskt ord som betyder tillåtet. För en muslim är det mesta halal, tillåtet att äta och dricka, med några begränsningar. Vi äter inte fläskkött, självdöda djur eller blodmat och inte kött av djur som offrats till någon annan gud än Gud/ Allah. Vi dricker inte alkohol och använder inte heller andra berusningsmedel. Det är i stora drag det hela.

Kanske har du hört talas om halalslakt? För många troende muslimer är det viktigt att köttet man äter kommer från djur som slaktats enligt islams regler. Reglerna är i korta drag att djuret ska behandlas värdigt och att slakten sker genom skäktning då man skär ett snitt i strupen och låter blodet rinna ut, och att man nämner Guds namn. Samma förfarande finns inom judendomen. Det produceras halalslaktat kött i Sverige och man följer de svenska reglerna för slakt. Om du ska ha muslimer på besök hemma så titta efter halal-stämpel på förpackningen!

För att äta halal så behöver man även ha viss koll på ingredienserna i olika matvaror. Många muslimer undviker gelatin eftersom det är vanligt att det produceras av slakteriavfall från gris eller kött som inte är slaktat enligt islamiska regler. Annat att vara uppmärksam på är naturligtvis alkohol och sen för oss lchf:are så kollar vi även efter dolt socker 😉

Låter det krångligt?  Det är lätt att man fokuserar på förbud.  Då är det viktigt att minnas att nästan all mat och dryck är helt tillåten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: