Svensk/fransk fisksoppa – oh la la!

21 Maj

Detta är en av dom godaste sopporna jag smakat. Receptet är modifierat för att passa LCHF:are men kommer ursprungligen från kokboken ”Kärlek, oliver och timjan”.

Ingredienser:
Lax eller torsk, vilket man föredrar (eller varför inte båda?)
2 hackade gula lökar
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 fänkål (350 g) i strimlor
1 morot i stavar
1,2 liter vatten+ ca 3 fiskbuljongtärningar
1 tsk färsk timjan
1 burk hela tomater
Salt+vit eller svartpeppar
400 g räkor
Saft av ½ apelsin (kan uteslutas – men soppan blir godare med)

Så här gör du:
1. Förbered alla grönsaker.
2. Fräs sedan lök och vitlök i olja i en stor gryta.
3. Lägg efter några minuter i fänkål och morot.
4. Häll i vatten och smula ner buljongen o timjan.
5. Klipp tomaterna med kökssax direkt ner i burken (mycket godare än krossad tomat). Häll i tomaterna.
6. Salta och peppra försiktigt.
7. Koka upp och låt soppan koka på svag värme i 30 minuter under lock.

Hit kan man förbereda dagen innan om man vill och i såna fall kan man koka upp soppan när det är dags för sista momenten.

8.Rensa räkor. Skär fiskfiléerna i stora bitar – är fisken fryst så skär den i bitar innan den har tinat helt.
9. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan i ca 6 minuter.
10. Lägg sist i räkorna.
11. Smaka av soppan med pressad apelsin (lite i taget) och krydda mer om det behövs.
12. Garnera gärna med färsk timjan.

Servera soppan varm, gärna toppad med en aioli  eller liknande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: